Автор: e-mail: кадри: Доминираният от ГЕРБ Варненският общински съвет днес направи поредната

...
Автор: e-mail: кадри: Доминираният от ГЕРБ Варненският общински съвет днес направи поредната
Коментари Харесай

Общински съвет-Варна тотално обърна гръб на гражданите и медиите, отива към пълно затъмнение

Автор: 

e-mail: 

фрагменти:

Доминираният от ГЕРБ Варненският общински съвет през днешния ден направи следващата крачка към цялостното затъмнение на работата си. От месеци съвещанията му, както и тези на комисиите към него, са затворени както за жители, по този начин и за публицисти, като оправданието за това са ограниченията за ограничение на разпространяването на ковид.

Като отплата, Общинският съвет даде обещание да излъчва онлайн съвещанията, с цел да обезпечи наложителната по закон бистрота в работата си. Разбира се, не в цялостния смисъл на думата, тъй като по този начин нито публицистите, нито жителите могат задават въпросикъм съветниците и към представителите на администрацията, които вземат участие на съвещанията на комисиите и на сесиите. Варненци можеха въпреки всичко да гледат в действително време, въпреки и единствено като странични наблюдаващи, какво разискват и какви решения одобряват техните избраници.

Тази опция през днешния ден също беше отнета. Вместо предстоящото директно лъчение на съвещанието на една от най-важните общински комисии, „ Собственост и стопанство “, в уеб страницата на локалния парламент беше пуснато известие, че публицистите и жителите ще могат да видят запис на станалото в комисията. Обяснение за какво не се излъчва директно няма.



Комисията „ Собственост и стопанство “ през днешния ден разисква годишните доклади на общинските здравни заведения. Акцентът в нейната работа е финансовото им и материално положение, нуждата от поправки и нова техника. Комисията също по този начин предлага дали да бъдат освободени от отговорност шефовете на здравните заведения или не, според резултата от работата им.

Какво се е случило по тези значими въпроси, медиите и жителите ще могат да схванат, когато се появи записът от съвещанието на комисията. Кога ще стане това – не е ясно.

По-интересно е обаче дали същата завеса пред прозрачността ще бъде спусната и на следващия ден, когато общинската комисия ще заседава още веднъж, с цел да разиска годишните доклади на други общински сдружения. А точно:

- станалата пословична с финансовото си затъване компания „ Градски превоз “;

- компания „ Обреди “, която позволи с месеци на гробищата във Варна да се натрупат камари от боклуци;

- компания „ Пазари “;

- „ Ученическо и столово хранене “;

- „ Стадион Спартак “;

- Дворец на културата и спорта;

- неразбираемо за какво към момента съществуващото общинско сдружение „ Жилфонд “.

При всички случаи, варненци и медиите имат интерес към положението на тези сдружения, някои от които имат основна роля за живота в града. Отделно от това, жителите имат правото да знаят тъкмо по какъв начин техните избраници пазят ползите им. За съветниците това не въпрос единствено на обвързване по закон, а и морална отговорност, която те са поели, полагайки клетва.

Прозрачността в работата на Общински съвет не е благопожелание. Възможността всеки жител да участва на сесия или на съвещание на комисия е обезпечена от правилника и закона, отводът и ограничението на това право е нарушаване.

Грозно и подло е, че Общински съвет – Варна употребява коронавирус рецесията, с цел да скрива лека-полека активността си от тези, които са избрали състава му. Също по този начин грозно е, че болшинството на ГЕРБ в съвета и излъчения от тях ръководител Тодор Балабанов като че ли избират локалния парламент да работи по този начин – без присъединяване на жители, без наличие на медии. А от през днешния ден и без лъчение на съвещанията му в действително време.

 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР